Het is er echt weer voor!

Druilerig, winderig en een beetje waterkoud. Het heeft vandaag het grootste gedeelte van de dag geregend. Het recept was al een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar goede dingen moet je in ere herstellen en daarom zetten wij het weer op onze kaart. Het Zeven Zaligheden Captain’s Dinner. In de tijd dat Ron bij een cateringbedrijf werkte maakte hij dit regelmatig. Bonen zijn niet alleen leverancier van vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen, maar daarnaast vinden wij ze vooral gewoon erg lekker.

Het Captain’s dinner stamt uit de tijd van de Engelse handelscompagnieën en de Nederlandse VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Zeelieden waren langdurig op reis en in de vochtige scheepsruimen zou voedsel snel beschimmelen en bederven.

De gewone bemanning leefde voornamelijk op de rantsoenen van scheepsbeschuit (harde droge koeken), peulvruchten en spekvet die aan boord verstrekt werden.

De kapitein kon het zich echter veroorloven om wat luxere, maar goed houdbare, gezouten mager spek, mosterd en ingemaakt ‘tafelzuur’ mee op reis te nemen, onderdelen van een smakelijk ‘Captain’s dinner’.

Het Zeven Zaligheden Captain’ s Dinner bestaat uit bruine bonen met 7 zalige toevoegingen. Je kunt kiezen uit de vegetarische variant en de variant met mals scharrelvarkenvlees. De bruine bonen zijn heerlijk gestoofd op ons petroleumstelletje in een heerlijke groentenbouillion met daarbij:

  • gefruite uitjes, lekker knapperig
  • verse roden uitjes, zoet en licht pittig
  • ons huisgemaakt Hammerspek; niet te zout, goed gekruid en langzaam gegaard in de oven
  • ons zelf gemaakt zoetzuur van courgettes uit eigen tuin, naar oma’s recept
  • Twentse mosterd van de mosterdmolen van Knobben
  • zelf gemaakte piccalilly
  • en stroop en lekkere toevoeging bij alle hartige garnituur

Het is nog steeds jammer dat we geen geurblog’s hebben, want ik kan je verzekeren, door alle lekkere geurtjes die op het moment van schrijven van dit blog door de keuken zweven krijg je vanzelf trek. Je raadt dus vast wat wij gegeten hebben vandaag.

Een bourgondische groet van Ron en Martina

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s