Waarom wij een huiskamerrestaurant hebben!

Simpel. We hebben een hekel aan verspilling.

Dat verklaart niet alles, maar het is wel de hoofdreden. Ron heeft jaren als chefkok gewerkt bij verschillende soorten horeca gelegenheden en heeft daar jaren gezien hoeveel eten er wordt weggegooid. Ik heb jaren gewerkt in de gezondheidszorg en ook daar is voedselverspilling helaas aan de orde. En wij proberen daar op onze eigen bescheiden manier iets aan te doen.

Want hoe werkt dat dan? Lees de 5 redenen waarom wij dit doen.

Dagmenu.

We hebben in ons restaurant een dagmenu gebaseerd op de producten van het seizoen. We koken zo veel mogelijk met producten uit de streek. Het stoort ons enorm dat alle producten het hele jaar verkrijgbaar zijn. Sperzieboontjes uit Egypte smaken nu eenmaal in de winter echt niet zo lekker als uit eigen tuin in september. En omdat we eigen moestuin hebben kunnen we het weten. Dus koken we bijvoorbeeld met bonen, kool en penen. Die smaken het beste nu en de bereidingswijzen ervan zijn oneindig. Minder verspilling voor het milieu en betere smaak. We beschrijven alleen het hoofdgerecht voor een deel. Dat geeft ons de ruimte om met de andere producten die we hebben het voorgerecht of het dessert te maken. Weinig verspilling dus. Wat wil je nog meer.

Reserveren

We willen graag weten op hoeveel gasten wij per dag kunnen rekenen. Daarmee kunnen wij heel gericht inkopen en dat bespaart geld, eten en het milieu. We weten daarmee ook of we personeel moeten inhuren. We gaan ervoor alles zoveel mogelijk zelf te doen, dat past bij ons en behoudt de persoonlijke sfeer die wij zo belangrijk vinden. Dat is tevens fijn voor uw portemonnaie want daarmee kunnen wij de prijs laag houden. Door onze persoonlijk aandacht maken we het eten wel zo smakelijk mogelijk dus daar besparen we niet op.

Alles wordt hergebruikt.

We hebben persoonlijk enorm moeite met het weg gooien van goed eten. Dus stellen wij ons als eis dat we alles zo veel mogelijk hergebruiken. Dat zou kunnen betekenen dat u bijvoorbeeld de volgende een heerlijke soep krijgt met de groente die over zijn van de vorige dag. Of een smakelijke salade waarin deze groenten zijn verwerkt.

We proberen door wecken, drogen, fermenteren, inkoken, verwerken tot chutney’s alles zo optimaal mogelijk te gebruiken. Ron droogt zelfs schillen van groente om er later poeder van te kunnen maken dat wordt gebruikt als kruiden op het eten.

Wat we echt niet meer kunnen gebruiken gaat op de composthoop. Dat gaat dan vervolgens weer op de moestuin en geeft zo extra smaak aan onze eigen groente.

No waste Networklogo_nowastenetwork11

Om nog meer te kunnen doen aan verspilling hebben we ons aangesloten bij het No Waste Network. Het No Waste Network is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Zij werken nauw samen met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, Wageningen UR en andere stakeholders.

De missie is het voorkomen van voedselverspilling en het optimaal gebruiken van reststromen. Er worden hier aan ondernemers handige tools aangeboden om verspilling tegen te gaan. We leren dus nog iedere dag.

We vinden het super leuk

Dat is natuurlijk de voornaamste reden. We hebben maar 24 plaatsen voor gasten in de winter. In de zomer kunnen we er wel meer kwijt want dan is er ons heerlijke terras. De persoonlijke aandacht die wij kunnen besteden aan ons eten, onze entourage en onze gasten is de aller belangrijkste reden. Tuurlijk het is hard werken, maar dat vinden we niet erg. Het feit dat wij onze gasten zien onthaasten, genieten van onze maaltijden, de gemoedelijke sfeer, de onverwachte verrassingen en de persoonlijke aandacht is onze grootste drijfveer. Dus als het aan ons ligt gaan we er nog lang mee door.

Een bourgondische groet van Ron en mij

Martina Ingenkamp De Zeven Zaligheden

 

 

4 reacties op ‘Waarom wij een huiskamerrestaurant hebben!

 1. Jan-Willem Hartog

  Jullie zijn de footprint bestrijders van het hoge noorden.
  Geweldig…ga zo door.
  Weet niet wanneer, maar we gaan een keer langskomen om te proeven.

  Groeten Jan-Willem Hartog

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s